Programação

Informamos que a programação abaixo está em processo de elaboração, portanto, sujeita a alterações.

APRESENTAÇÕES ORAIS DOS MELHORES TRABALHOS
 22 DE OUTUBRO
09h30 às 11h30 - 22 de outubro
AP 03 - Apresentações Orais dos Melhores Trabalhos - Sala Exclusiva
Trabalhos Pré-selecionados Microbiologia de Alimentos

Daniela Amaral Costa
Universidade de São Paulo
MINIMALLY PROCESSED VEGETABLES: CONSUMER PROFILE, CONSUMPTION HABITS, PERCEPTIONS OF MICROBIOLOGICAL RISK AND LABELING.

Emanoelli Aparecida Rodrigues dos Santos
Universidade Federal do Paraná
INTERFERENCE OF BLACK PEPPER ESSENTIAL OIL ON MIXED BIOFILM FORMATION OF Salmonella Typhimurium, Listeria monocytogenes AND Pseudomonas aeruginosa

Eduardo Azevedo Lonardoni
Universidade Estadual de Londrina
EFFECT OF DIFFERENT CARBON SOURCES ON THE GROWTH OF BASIDIOMYCETE FUNGUS Pleurotus ostreatus IN WOOD AND MALT RESIDUES

Otávio Guilherme Gonçalves de Almeida
Universidade de São Paulo
IN SILICO METATRANSCRIPTOMIC APPROACH FOR TRACKING BIOFILM-RELATED EFFECTORS IN DAIRIES

Felipe Miceli de Farias
Universidade Federal do Rio de Janeiro
STAPHYLOCOCCIN PEP5: PURIFICATION, STRUCTURAL CHARACTERIZATION ANDANTISTAPHYLOCOCCAL ACTIVITY

Leonardo Ereno Tadielo
Universidade Estadual Paulista
EVALUATION OF CLEANING PROCESS IN A CHICKEN MEAT INDUSTRY FACILITIES BY THE IDENTIFICATION OF Listeria monocytogenes, Salmonella sp., AND MICROBIOME ANALYSIS

Karina Felix Dias Fernandes
Universidade Federal da Paraíba
SODIUM ALGINATE COATINGS LOADED WITH FRUIT-DERIVED LACTIC ACID BACTERIA TO CONTROL ANTHRACNOSE IN GUAVA AND MANGO DURING STORAGE

Bruna Barnei Saraiva
Universidade Estadual de Maringá
PHOTOTOXIC POTENTIAL OF CURCUMIN IN A IN VITRO PHOTODYNAMIC INACTIVATION OF PSEUDOMONAS FLUORESCENS

Área: Microbiologia de Alimentos

14h30 às 16h30 - 22 de outubro
AP 04 - Apresentações Orais dos Melhores Trabalhos - Sala Exclusiva
Trabalhos Pré-selecionados Microbiologia de Alimentos

Francielly Soares Oliveira
Universidade Federal de Viçosa
COMPLETE GENOME SEQUENCE OF Pediococcus pentosaceus ST65ACC ISOLATED FROM ARTISANAL RAW-MILK CHEESE

Nicolle Ferraz de Arruda Padovani
Universidade de São Paulo
MALDI-TOF MASS SPECTROMETRY IDENTIFICATION OF ENTEROBACTERIACEAE ISOLATED FROM CONVENTIONAL, ORGANIC AND MINIMALLY PROCESSED VEGETABLES

Caio Fialho de Freitas
Universidade Federal de Viçosa
EVALUATION OF TWO SAMPLING PROCEDURES TO UNVEIL THE BEEF MICROBIOTA DURING STORAGE THROUGH HIGH-THROUGHPUT SEQUENCING

Ana Paulina Arellano Pineda
Universidade de São Paulo
VIRULENCE GENES, CLONAL PROFILE AND ANTIMICROBIAL RESISTANCE OF STAPHYLOCOCCUS AUREUS ISOLATED FROM CANASTRA ARTISANAL CHEESE IN BRAZIL.

Mariana Muniz da Silva
Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri
DESENVOLVIMENTO DE CERVEJA A PARTIR DE CULTURA HÍBRIDA: KOMBUCHA E CULTURA CERVEJEIRA

Emília Maria França Lima
Universidade de São Paulo
QUORUM SENSING INHIBITION IN Pseudomonas aeruginosa BY CURCUMIN

Marcos Cruz dos Santos
Universidade Estadual Paulista
LISTERIA MONOCYTOGENES ENUMERATION IN RICOTTA CHEESE MARKETED IN BOTUCATU, SÃO PAULO, BRAZIL

Flávia Souza Prestes
Universidade Estadual de Campinas
AVALIAÇÃO DE DIFERENTES VEÍCULOS PARA INOCULAÇÃO A SECO DE SALMONELLA

Área: Microbiologia de Alimentos

CONFERÊNCIA
 23 DE OUTUBRO
08h00 às 09h00 - 23 de outubro
CF 13 - Conferência - Sala 02
Tema: Human microbiome impacted by food habits and consumption pattern
Palestrante: Luca Simone Cocolin (University of Turim)
Área: Microbiologia de Alimentos

MESA REDONDA
09h00 às 10h30 - 23 de outubro
MR 14 - Mesa Redonda - Sala 02
Tema: Novel and alternative strategies to mitigate microbial contamination in the food industry
Área: Microbiologia de Alimentos
A) Knowing the microbial ecology in the food processing industry based on microbiome studies
Palestrante A: Luciano dos Santos Bersot (Universidade Federal do Paraná)
B) Bacteriophage based technologies for controlling foodborne pathogens
Palestrante B: Sílvio Santos (Universidade do Minho)
C) Approaches to controlling STEC in hot spots throughout the food chain
Palestrante C: Timothy Angus Mcallister (Agriculture And Agri-Food Canadá)
 
10h30 às 12h00 - 23 de outubro
MR 15 - Mesa Redonda - Sala 02
Tema: Trends and perspectives of antibiotic resistance in Salmonella
Área: Microbiologia de Alimentos
A) Surveillance of antibiotic resistance in Salmonella using WGS
Palestrante A: Cibeli Viana (Universidade Federal de Viçosa)
B) Genomic features of high-priority Salmonella enterica serovars circulating in the food production chain
Palestrante B: Daniel Farias Marinho do Monte (Universidade de São Paulo)
C) Metabolic strategies used by Salmonella to overcome colonization resistance in the host GI tract
Palestrante C: Raquel Cristina Konrad Burin (Washington State University)
 
REUNIÃO DE ÁREA
14h00 às 16h00 - 23 de outubro
RA 03 - Reunião de Área - Sala Exclusiva
Sessão de reunião para pesquisadores da área de Microbiologia de Alimentos
Coordenador: Luís Augusto Nero (Universidade Federal de Viçosa)
Coordenador: Uelinton Manoel Pinto (Universidade de São Paulo)

Área: Microbiologia de Alimentos